Probleme cunoscute (generale)

Probleme cunoscute (generale)

Probleme cunoscute - Unitatea multimedia
Probleme cunoscute - Motor, Injectie, Transmisie, Servo
Probleme cunoscute - Electrică
Probleme cunoscute - Siguranță

AEROTERMĂ / VENTILAȚIE / AC MANUAL / CLIMATRONIC

Principii funcționare

Când dau clima pe răcire parbriz+picioare aproape că nu dă aer la parbriz, ci doar la picioare. De ce?
Cu clima pe MANUAL fluxul de răcire pe parbriz este diminuat automat în funcție de temperatura setată și de viteza de ventilare - în special pentru a preveni formarea de gheață pe exteriorul parbrizului sau aburirea lui din cauza umidității din exterior care provoacă condensarea umidității din aer pe exteriorul parbrizului.
Pentru a păstra un flux decent către parbriz trebuie să:
- ridicați temperatura setată;
- micșorați viteza de ventilație;

Bagă aer cald cu aeroterma oprită!!! De ce???

SIMPTOM: Obișnuiesc să rulez cu ventilația oprită si observ că TOT iese aer prin aeratoare in draci, zici ca e pe treapta 3, 4, la viteze mici de oras, 50, 60 km/h. Daca o pornesc si o opresc (pe Manual) am observat ca nu mai intra. Însa pe AUTO, daca o opresc (OFF), parca ramane ceva deschis si tot intra aer în mașină!
DETALII:
Pe AUTO, cand opresc ventilatia (0), in mers patrunde aer prin aeratoare. Este ca si cum nu se inchide de tot circuitul si lasa, din inertie, sa intre aer.
Pe manual, cand opresc ventilatia (0) nu mai patrunde aer prin aeratoare.
CAUZE:
Este normal, aeroterma în mod normal nu izolează complet habitaclul de exterior, diferența de presiune afară-înauntru face ca un pic de aer să traverseze mereu habitaclul, aerul odată pătruns iese din habitaclu prin gurile de ventilație din stânga-dreapta lunetei și apoi traversează portbagajul și în final iese din mașină prin 2 aeratoare laterale-spate, aflate în spatele spoilerului spate / bara de protecție spate.
SOLUȚIE:
Dacă nu vrei deloc ventilație…, atunci comută aeroterma pe reciclare, astfel admisia va fi blocată și aerul nu va mai intra în mașină. Nu prea înțeleg de ce ai merge cu mașina și cu ventilația închisă de tot…
Aeroterma NU SE OPREȘTE NICIODATĂ ÎN MERS!
Dacă totuși te încăpățânezi:
- comuți pe recirculare înainte de OFF;
- comuți temperatura pe Lo înainte de OFF;
Chiar și așa tot e posibil să ai un flux de aer (cald) prin ea!!!
NU MAI OPRI AEROTERMA!!!
O dai la minim, schimbi direcția, recirculare, îi faci ce vrei tu, dar nu o oprești…
De ce? Pentru că odată oprită pierzi controlul asupra temperaturii/ventilației/umidității din habitaclu.
Aeroterma există în mașină ca să rezolve cele 3 probleme enumerate mai sus.
NOTE:
Dacă problema pe care vrei să o rezolvi este de poluare a aerului, atunci schimbă filtrul de habitaclu cu unul cu strat de carbon activ și polifenol.
Exemplu: ​​​​​​​FP 22 011 - MANN FreciousPlus - GTIN: 4011558062996, OE 272777764R Filtru polen biofuncțional cu polifenol - antibacterial action, fungicidal effect, PM 2,5 (~ 79,00 lei, pentru Captur II Tce / Logan II 1.0 TCe 100 H4D, Logan/Sandero III B4D/H4D)
Atenție, cu acest filtru viteza de ventilație se reduce un pic, fiind mai dens decât cel standard.

Bagă aer cald mai mult când frânez

Nu baga aer cald constant cand trebuie sa bage aer din exterior ci doar la decelerari( reducerea vitezei) putin mai "agresiv"
Probabil ai AC Manual - care are ventilator cu turație nestabilizată și când mașina recupereză energie din frânare tensiunea crește la aproape 16 Volți și automat crește și turația ventilatorului (fiind dependentă de tensiune) - de unde și valul de căldură pe frână de motor…
Nu ai ce să-i faci, trebuia să alegi Climatronic Monozonă - nu AC Manual - aveai viteza de ventilație reglată și stabilizată electronic, independentă de tensiunea de încărcare a bateriei.

Mirosuri anormale

MANIFESTĂRI: Miroase a mucegai cand porneste aerul conditionat!
CAUZE POSIBILE:
1. Frunze, mizerie și umezeală strânsă în filtrul de habitaclu;
2. Poți avea inclusiv evacuarea de condens din aerotermă parțial obturată cu ceva/mizerie și să staționeze condensul mai mult decât trebuie acolo;
SOLUȚIE:
1. se demontează filtrul, se aspiră compartimentul lui, se aspiră și filtrul (sau se schimbă, dacă e cazul - normal se schimbă la 30.000km sau 2 ani) și se montează la loc;
2. totodată se poate face și dezinfectarea vaporizatorului, cu spray cu spumă de curățare/dezinfectare - procedura este aici: http://logan3wiki.wikidot.com/wiki:howto-cum-sa#toc16
3. se dă jos scutul și se curăță evacuarea condensului din aerotermă;

Aeroterma moare împreună sau separat de unitatea multimedia

MANIFESTARE: La pornirea ventilației sau AC, se oprește Display-ul și ventilația. Problema apare și vara și iarna, aleator.
CAUZE POSIBILE:
1. Senzor curent baterie semi-defect - provoacă UCH să nu autorizeze un consumator sau mai mulți (de exemplu clima și/sau unitatea multimedia) pentru că citește un consum eronat de energie, mai mare decât e în realitate;
2. Cel mai probabil mașina ta face parte din loturile cu probleme la tabloul de siguranțe (cabluri care fac contact greșit) și contacte imperfecte în soclurile siguranțelor.
Trebuie să mergeți în service, se rezolvă în garanție.
Se matisează/izolează cablurile, se înlocuiesc siguranțe și/sau socluri.

Lipsă ventilație

Primele 3 trepte de ventilație la aerotermă nu mai funcționează deloc
Se arde o rezistență. Se înlocuiește în garanție. Durează, pentru că rezistența respectivă nu e mereu disponibilă în depozit.

Mașina nu bagă deloc căldură, mai ales dacă stai pe loc și aștepți să se mai încălzească motorul. În mers parcă face căldură, da' nu prea multă…
E foarte posibil ca rezistențele care controlează primele 3 trepte de ventilație să fie arsă. Mergi cu mașina în garanție!

MANIFESTARE: Ventilatorul nu mai funcționează deloc, pe nici o treaptă. Ventilația e moartă. Uneori ventilația își revine, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
SOLUȚIE:
Problema e cunoscută și se rezolvă în garanție.
Defectul poate avea loc atât la AC Manual cât și la Climatronic și poate apare mai des la loturile din prima jumătate a lui 2021.
Pot fi multiple cauze:
1. Ventilator defect - se înlocuiește;
2. Ventilator cu contact imperfect la mufa de alimentare/oxidare - se curăță cu contact spray;
3. Siguranța de la aerotermă (FH24 40A) - are contact imperfect în slot, un pin al siguranței se supra-încălzește, se "arde" și pierde contactul - fie trebuie împinsă la locul ei, fie;
- a. Deschizi tabloul de siguranțe din habitaclu;
- b. identifici siguranța FH24 de 40A;
- c. folosești unealta de extracție de pe clapă și o extragi;
- d. o inversezi și o introduci la locul ei;
- e. ventilatorul ar trebui să funcționeze din nou;
Reclami defectul în garanție și ar trebui să o înlocuiască cu 294104427R - siguranță Micro2 40A 32V DC (40ADN81) - model îmbunătățit, cu o suprafață de contact mai mare.
4. Tablou siguranțe cu contact imperfect, siguranța se încălzește foarte tare (soclu ars / siguranță înnegrită/arsă/defectă) - se schimbă soclul siguranței FH24 din tablou, degeaba se schimbă siguranța (dacă nu este întreruptă), de asemenea, se schimbă și siguranța cu una mai bună (294104427R - siguranță Micro2 40A 32V DC (40ADN81) - model îmbunătățit, cu o suprafață de contact mai mare);
5. Resetare/reconfigurare ECU HVAC (în cazul climatronicului, pentru că AC Manual nu are calculator și nu ai ce să resetezi/reconfigurezi);
6. De asemenea, ar putea fi și masa de sub aerotermă - care uneori are contact imperfect.
7. Senzor curent baterie semi-defect - provoacă UCH să nu autorizeze un consumator sau mai mulți (de exemplu clima și/sau unitatea multimedia) pentru că citește un consum eronat de energie, mai mare decât e în realitate;

Zgomote aerotermă

Inițial aveam un gâjâit/bârâit în aerotermă. Apoi a dispărut. Dar acum cu treapta de ventilație la jumate, se simte cum vibreaza, si in volan si in habitaclu (insa fara zgomot), doar in zona aia. Cu ventilația la minim sau maxim nu se mai simte, dar cum dau la jumate vibrează este ca si cum ar fi descentrata.
Modificarea zgomotului în vibrație de cele mai multe ori e cauzată de mișcarea corpurilor străine prin aerotermă - în unele locuri provoacă zgomote, în altele doar vibrații.
Cauze posibile:
1. a intrat ceva mai mare/dur în aerotermă - ai fi uimit de ce se descoperă în ea…, necesită cel puțin demontare filtru habitaclu și aspirare compartiment filtru - dacă e nevoie se demontează și turbina, etc., pentru un acces mai bun în interiorul aerotermei;
2. Motor ventilator uzat/turbină fisurată, etc. - se înlocuiește în urma constatării;

Când treapta de viteza pt ventilație este pe 2-3-4 se aude un sunet că și cum ventilatorul este in suprasarcină, că un bârâit așa înfundat. Are legătură cu temperatura de afară? Erau -4 grade. Se aude și pe treapta 1 dar nu așa tare, menționez că până acum am folosit ventilația pe toate treptele dar nu s-a auzit nimic de genul, adică se auzea ventilatorul dar nu așa gălăgios. Clima este manuală.​​​​​​
Motivul cel mai comun este: corpuri străine în aerotermă - adică: frunze, crenguțe, floricele, etc. care au pătruns sub grila de la ștergătoare sau pe lângă bușonul rezervorului de lichid parbriz și de acolo în admisia aerotermei. Dacă faci reclamație fabrica are o soluție, sub forma unui manșon de cauciuc montat pe bușonul rezervorului de lichid parbriz - manșon care are rolul de a închide spațiul liber din jurul lui și a diminua cantitatea de frunze și altele care pot ajunge sub grilă. Neapărat trebuie curățat filtrul de habitaclu și compartimentul în care este fixat.
O altă soluție este să pui tu o plasă pe spatele grilei de la ștergătoare.
O altă soluție este filtru cu plasă metalică pe gura de admisie (cu fixare magnetică).

Zgomotul de la ventilator a revenit in week-end! Am desfacut filtrul de habitaclu, am aspirat locul respectiv, am suflat cu aer comprimat dar surpriza… zgomotul este tot acolo. A reusit cineva sa scape de zgomot? Daca da cum ati reusit fara sa dati bordul jos?
Ca să poți elimina frunzele fără demontare trebuie să lași aeroterma să funcționeze mai mult timp pe ventilație maximă și minimă, alternativ. Apoi mai cureți cu aspiratorul compartimentul filtrului de polen și filtrul însăși. Ca să fii sigur că scoți totul, trebuie să vezi cu ochii tăi acel compartiment, cu o lanternă, poziția e de contorsionist…
Dar dacă nu ai filtru pe admisie degeaba, la toamnă o iei de la capăt.

La mine ba se aude ba nu se aude zgomotul de frunze din aerotermă și o țin în parcare subterană și acasă și la muncă.
Intermitența zgomotului se datorează mișcării mizeriei/frunzelor/floricelelor care sunt prin aerotermă, ele sunt antrenate, sau din contră, se fixează temporar prin interior.
Din când în când se ating de ventilator, și tot așa.
Ca să le poți elimina fără demontare trebuie să lași aeroterma să funcționeze mai mult timp pe ventilație maximă și minimă, alternativ. Și să cureți iarăși compartimentul filtrului de polen.

Răcește, dar se blochează la drum lung

Vara, când e foarte cald și mergi cu mașina mai mult timp aerul condiționat se oprește, nu mai răcește, parcă se blochează
Problema apare atât la AC Manual cât și la AC Automat (climatronic monozonă).
Ventilația funcționează în continuare - se aude - dar nu mai răcește și aerul parcă este "blocat" în aerotermă.
După un timp ai impresia că bagă căldură în habitaclu… Blocajul este total în acel moment.
Dacă blocajul este total, oprești AC și lași ventilația să funcționeze pe viteză mare e foarte posibil ca pe aerisirile din habitaclu să apară picături de apă. Dovadă că vaporizatorul se dezgheață și când fluxul de aer reîncepe să circule preia apa și o aruncă în habitaclu (doar dacă ventilația e pe viteză mare/maximă).
Condițiile pentru declanșarea acestei probleme sunt:
- afară este cald și e nevoie de răcire a habitaclului;
- mergi la drum lung, nu în oraș;
- nu faci pauze deloc sau faci pauze foarte scurte;
- dacă nu faci drumuri lungi sau la drum lung faci pauze suficient de dese și suficient de lungi e posibil să nu observi blocajul AC sau să nu te deranjeze că răcirea habitaclului e diminuată;
Problema este recunoscută oficial - există un OTS pentru ea.
- pentru primele loturi de mașini Oct 2020 - Feb 2021 se schimbă ECU HVAC - în special dacă este model 285255204R;
- pentru restul loturilor se aplică un nou software în ECU Injecție în modulul care se ocupă de AC;

Alte cauze posibile:
- cantitatea de agent frigorific este mai mică decât cea standard. Când în instalație e mai puțin agent frigorific punctul de îngheț scade și rezultă acumulare de gheață pe instalație. Cea mai probabilă cauză;
- instalația are pierderi de agent frigorific (rezultă mai puțin agent frigorific în ea = acumulare de gheață). Posibil, dar improbabil la atât de multe mașini noi;
- supapă destindere termostatică sau valva de expansiune defectă. Defectul poate restricționa fluxul de agent frigorific, rezultă acumulare de gheață. Posibil, dar improbabil la atât de multe mașini noi;
- umezeală în instalație iar butelia deshidratantă (filtrul de uscare) nu funcționează sau e plină (doar se înlocuiește cu totul, nu se repară). Dacă e apă în instalație, ea va restricționa fluxul de agent frigorific la nivelul supapei de destindere termostatică sau al valvei de expansiune. Posibil, dar improbabil la atât de multe mașini noi;
- ventilatorul aerotermei nu mai funcționează - nu e cazul, blocajul AC are loc cu ventilatorul funcțional;
- aerisirile aerotermei sunt blocate. Posibil, dar improbabil - după o pauză aeroterma își revine ca prin magie la prea multe mașini noi;
- voleții de control ai direcției aerului în habitaclu nu mai au poziția corectă și împiedică circulația aerului prin aerotermă. Posibil doar în cazul Climatronicului Monozonă (erori ECU HVAC). La AC Manual nu se aplică această cauză;
- filtrul de habitaclu (filtru de polen) este înfundat de mizerie. Posibil, dar improbabil la atât de multe mașini noi;;
Explicația problemei: blocajul se datorează formării gheții pe țevi și/sau vaporizator - gheață care oprește aerul să mai treacă dincolo de vaporizator și astfel aeroterma nu mai poate circula aer ca să-l răcească.
E foarte posibil ca în instalație să fie o cantitate mai mică de agent frigorific - de genul 380g în loc de 450g (R-1234yf +/- 35g) - s-a făcut economie la agent frigorific.
Reîncărcarea instalației de AC cu agent frigorific la cantitatea corectă ar trebui să rezolve această problemă.
Reîncărcarea instalației de AC cu agent frigorific la cantitatea corectă se poate face in extremis și cu R-134a (475grame +/- 35g) - pentru că ăsta se pune în Logan/Sandero III care se vând în țările non-EU.

AC se bloca la drum lung, mi s-a aplicat OTS-ul respectiv prin resoftare ECU Injecție, dar după un timp de funcționare corectă AC a reînceput să facă gheață și să se blocheze, ca înainte de resoftare
Dacă oprești compresorul (AC OFF), fără să umbli la treapta de ventilație fluxul de aer își revenea din restricționare pe moment, apoi după 10 minute iarăși gheață.
O soluție găsită ad-hoc este:
- oprești mașina+motorul, nu te dai jos din ea;
- încui mașina din telecomandă/cartelă;
- aștepți 5 secunde;
- descui mașina;
- pornești mașina și pleci la drum - AC "se deblochează" și funcționează perfect, până la următorul blocaj…
Service-ul a propus o nouă resoftare…
Mai sunt și alte soluții, nu doar resoftări cu nemiluita… (ordinea e aleatorie):
- se schimbă senzorul de gheață;
- se schimbă ECU HVAC (nu e cazul la AC Manual, nu are);
- se schimbă toată aeroterma;
- se verifică dacă există pierderi de presiune
- se verifică/corectează nivelul de agent frigorific (450g R-1234yf +/- 35g) + ulei PAG
- se înlocuiește butelia deshidratantă (filtrul de uscare);
- se înlocuiește supapa de destindere termostatică sau valva de expansiune;

Odată ce problema persistă service-ul trebuie să vină cu restul propunerilor către client…

Dar nu există nici o rezolvare pentru blocajul aerului condiționat vara? Ca poate vrea cineva sa plece pana in Grecia, va trebui sa faca pauza din 60 in 60 de minute sau sa oprească aerul pentru câteva minute?
Dacă blocajul are loc pentru că în instalație e mai puțin agent frigorific? Oficial, nu.
Doar pe banii tăi.
Adică faci o verificare de cantitate freon+ulei și completezi ce lipsește.
În funcție de cât freon lipsește, plătești.
Poate să fie de exemplu 60 lei/100grame de agent frigorific R-1234yf.
Plus manopera.

SIMPTOME: Strict AC Manual, nu climă automată! Se blochează la drum lung, când e foarte cald și în special la viteze mai mari
DETALII: Nu se blochează în oraș. Se manifesta prin gatuirea efectiva a ventilatiei, aproape totala, remediul ptr moment gasit este sa opresc AC si in cateva minute, dupa ce dispare gheata, simti iar ca baga aer normal, moment in care poti da drumul la Ac din nou… Pana se gatuie iar ventilatia.
CAUZĂ: în esență este aceiași ca și la clima automată - îngheață vaporizatorul;
SOLUȚIE:
Nefiind un ECU HVAC în joc, la AC Manual problema se reglează de obicei din cantitatea de agent frigorific.
Se verifică cantitățile de agent frigorific și de ulei:
- dacă sunt corecte, se scoate un pic de agent frigorific.
- dacă este mai mult, se corectează.
- dacă este mai puțin, se corectează.
Dacă problema persistă (ordinea e aleatorie):
- se schimbă senzorul de gheață;
- se schimbă toată aeroterma;
- se verifică dacă există pierderi de presiune
- se înlocuiește butelia deshidratantă (filtrul de uscare);
- se înlocuiește supapa de destindere termostatică sau valva de expansiune;

Nu mai răcește deloc!

MANIFESTĂRI: Nu mai bagă aer rece…
1. la acționarea butonului AC nu se întâmplă nimic, aeroterma baga aer la temperatura de afara;
2. compresorul nu se aude cum cuplează, nici cu capota ridicată;
3. conductele AC nu se răcesc ca atunci când funcționează AC-ul;
4. In schimb GMV-ul (ventilatorul motorului) se cuplează la activarea butonului de AC;
CAUZE: Freon lipsă, adică presiune sub 0,3bar în instalația AC;
SOLUȚIE: Se caută fisuri vizual sau cu lampă ultraviolete / se reface cantitatea de agent frigorific + ulei / se verifică eventuale pierderi de presiune de mai multe ori;

Zgomote compresor AC

Clima a mers perfect, după care a început sa sune compresorul cu un vâjâit dar baga și rece. Acum nu mai baga rece - dar compresorul pornește. La reprezentanta au ajuns la concluzia ca compresorul este defect. Eu cred că am rămas fără freon
Compresorul poate fi defect și cu cantitatea corectă de freon în instalație.
Nu e obligatoriu ca instalația să fi pierdut freon.
Se înlocuiește compresorul, se recuperează freon+ulei și se refac cantitățile.

În jurul lunii Feb 2022 (în fapt cam toată primăvara lui 2022) s-au fabricat multe mașini cu probleme la AC - se pare că un lot de compresoare AC a fost compromis.
Aparent, compresorul se uzează puternic și produce pilitură și așchii.
La pornirea compresorului acesta produce un zgomot puternic de frecare metal-pe-metal. E foarte posibil ca după un timp compresorul AC să blocheze motorul cu totul.
Înlocuirea compresorului nu duce mereu la rezolvarea problemei, de multe ori întreaga instalație AC este plină de corpuri străine.
Înlocuirea doar a compresorului duce de multe ori la defectarea rapidă a celui proaspăt înlocuit.
Prin urmare, singura rezolvare este înlocuirea ÎNTREGII instalații AC împreună cu compresorul.

Compresorul se aude cum cuplează și decuplează dar o face cam des…, cam la 2 secunde…
De regulă compresorul cuplează și decuplează în mod normal la un interval mult mai mare, în jur de 20-30 de secunde.
Iată un grafic de funcționare normală la o climă automată, vara, când e foarte cald:
Grafic%20pornire%20vara%2C%20dupa%202min%20-%20L2%201.5dCi%20AC%20automat%20CA02%2C%20notatii%2C%20intervale%20multiple.png
Cuplarea și decuplarea foarte deasă este un comportament anormal și poate fi cauzată de o cantitate mai mică de agent frigorific.
Se verifică cantitatea de agent frigorific și ulei și se completează.

Ventilează foarte încet pe AUTO

MANIFESTARE: Cand sunt ~ 15 grade afara si clima pe AUTO la ~ 22-23 grade aerul circulă EXTREM de încet prin aerotermă
DETALII:
- dacă mărești treapta de ventilare la MAX viteza aerului crește vizibil dar nu atinge viteza maximă…;
- dacă apoi modifici și direcția aerului - brusc viteza aerului atinge viteza maximă (!!!);
CAUZE POSIBILE:
- dacă se activează funcția CLIM pe Media Nav/Display și notificările climei nu sunt replicate = pe mașină e o versiune veche de UCE HVAC - se înlocuiește - în special dacă UCE HVAC este model 285255204R;
SOLUȚII POSIBILE:
- se reconfigurează/resetează UCE HVAC;
- se actualizează firmware UCE HVAC;
- se înlocuiește UCE HVAC cu totul;

La ralanti turația motorului scade când pornește AC, apar vibrații și un zgomot ciudat

Scăderea turației și vibrații la cuplarea AC la ralanti are cel mai des ca și cauză un contact imperfect la cablurile de masă - poti fi 1 sau mai multe, deci trebuie controlate cât mai multe - se rezolvă prin strângerea șuruburilor de masă sau desfacere, curățare și re-strângere. În cazuri grave se pot schimba cablurile de masă cu totul.

UȘI / PORTBAGAJ / HAION / DESCHIDERI MOBILE

Chedere

Chederele interioare de la uși se aplatizează/deformează pe latura de sus (spre plafon)
- arată ca și cum rama ușii le-ar împinge forțat pe acea latură;
- toate cele 4 uși pot fi afectate, dar uneori aplatizarea are loc doar la ușile din spate sau doar la ușa dreapta-față;
- aplatizarea are un efect secundar neplăcut - aparent zgomotele din exterior devin mai pregnante - pare că sunetul trece mai ușor de ușă;
- aplatizarea/deformarea poate apărea într-un interval variabil de timp, uneori în 1-2-3 săptămâni de la fabricare, la alte mașini poate apărea în 3-4 luni de zile…;
- se schimbă în garanție, dar modelul e deocamdată același și se întâmplă la fel și cu cele noi;
- problema este cunoscută de Dacia, se testează alte modele de la alți producători de chedere pentru a se găsi o soluție;

Mi-au fost înlocuite 3 chedere (dreapta față+spate și stânga spate), iar cele noi arata radical diferit față de cele vechi (în sensul ca au altă formă). Asta nu ar fi o problemă, dar la 100 kmph suflă vântul mai tare decât o face aeroterma pe treapta 4, iar zgomotul de rulare e foarte puternic. Chiar și în oraș se aude ca și când as rula cu ușa sau geamul deschise.
Pentru cine e atent, poate observa că mașina nouă e substanțial mai silențioasă și pe măsură ce chederele originale se aplatizează tot mai mult și aplatizarea apare la tot mai multe uși (de regulă 3, mai puțin cea de la șofer) habitaclul e mai zgomotos și se simte "ne-etanș", de parcă ai uitat un geam coborât sau o ușă e uitată deschisă.
Chederele model nou probabil apasă mult mai puțin pe marginea ușilor - pentru a minimiza aplatizarea - de unde și zgomotul - probabil cea mai bună strategie este montarea de contra-chedere pe marginea ușilor, care să închidă complet "punțile de aer" care s-au format de către chederele model nou.
Unii au făcut demult așa ceva, cu rezultate foarte bune - inclusiv contra chederelor originale, aplatizate și deci neschimbate.

SIMPTOM: Culisa geam/Chederul exterior din colțul dreapta-sus al geamului dreapta-spate se umflă/desprinde/separă - apare în special la loturile din Mai+Iunie 2021, dar nu se pot exclude celelalte loturi
DETALII:
culisa%20geam%20rupta%202.jpg
Defectul apare în special când e cald și foarte cald.
Dar nu este obligatoriu.
CAUZĂ:
Problema este faptul ca geamul este poziționat prea sus în macara. Adică urcă prea sus, geamul forțează chederul prin împingerea lui.
Macaraua nu are probleme.
Nu înlocuiți macaraua, nu are rost, nu ea este cauza, va face la fel cu una nouă!
SOLUȚIE TEMPORARĂ:
1. Se poate limita defectul prin neînchiderea geamurilor la 100%.
2. Se schimbă culisa în garanție.
3. Dar dacă înlocuiți DOAR culisa veți reveni pentru schimbare din 6 în 6 luni până expiră garanția și TOT nu veți rezolva problema!
SOLUȚIE:
Soluția reală este formată din 2 pași:
1. Mergeți la garanție, înlocuiți culisa;
2. Ajustați poziția geamului în macara, punându-l mai jos, pentru a nu mai forță culisa.
culisa%20-%20cheder%20-%20ajustare%20pozitie%20geam%2C%20cropped.jpg
Da, coborârea poziției macaralei este o procedură invazivă, aplicată doar pe plan local - nu este recomandată de fabrică…
Da, această procedură neoficială de schimbare a poziției macaralei geamului astfel ca geamul să nu mai pună presiune pe culisă și să o rupă nu reușește întotdeauna, depinde de experiența și aptitudinile mecanicului auto…

Geamuri

La modelele cu geamuri cu manivela in spate geamurile se lasă cam 1 cm in jos chiar daca nu se folosesc. Nu circulă nimeni în spate ca sa deschidă geamurile dar la 2 luni gasești geamurile cu 1 cm mai jos
E o problemă relativ comună, din cauza greutății foilor de geam, zguduirilor și a mecanismului cam slab al macaralei - se întâmplă si la Kia Rio 2013 sau la Ford Ka 2019, Renault Megane, Renault Clio IV, Skoda Octavia II, Logan I, etc.

Portbagaj

Portbagajul se închide cam greu, trebuie să-l trântești
Din fabrică urechea care fixează portbagajul este de obicei montată la limita de jos, lucru care duce la o închidere prin trântire. Urechea trebuie ridicată un pic, se desfac cele 2 șuruburi și se ridică suportul urechii la jumătatea distanței dintre minim și maxim, se strâng la loc șuruburile și se testează închiderea - care ar trebui să se efectueze fără un efort deosebit și fără trântire. Dacă nu sunteți satisfăcut se reglează un pic mai sus, ș.a.m.d.;

Porbagajul se închide cu un zgomot ridicol.
Din cauză că este prea ușor, dacă se adaugă pe interior burete de insonorizare greutatea crește și se reduce și zgomotul de "tablă goală" de la închidere.

Loganul meu a venit cu o problema la portbagaj, nu a fost aliniat, am mers la reprezentanta Meridian Sud si l-au reglat tot stramb si acum nu se mai inchide decat din a 10-a incercare!
Dacă încerci să reglezi doar înalțimea încuietorii de pe pragul interior de încărcare probabil se va închide mai ușor dar va fi și mai strâmb…
"mecanicii" din service trebuie să vorbească cu cei de la uzină și să le trimită instrucțiunile de aliniere a portbagajului care se execută pe linia de asamblare.
Portbagajul poate fi dereglat și reglat din:
1. Balamale;
2. Încuietoare prag încărcare;
3. Tampoane;
Uneori trebuie să reglezi din toate, alteori doar 1…

Portbagajul rămâne blocat / nu se deschide uneori
O cauză cunoscută este tensiunea scăzută a bateriei.
O altă cauză cunoscută este defectarea UCH-ului - care se înlocuiește.
Mai multe detalii: Probleme cunoscute - Electrică, Electronică

Portbagajul se deschide singur
Detalii:
- mașina statică, uși deblocate, cu repetare imediată, fără repetare la interval de timp mare;
- mașină statică, uși blocate;
Cauze posibile:
- piedica portbagajului nu mai funcționează corect, e slabă - se înlocuiește mecanismul (broasca);
- ceva din portbagaj, un bagaj/etc. acționează levierul de deschidere din interior;
- dacă telecomanda a rămas în buzunar, butoanele se pot apăsa fără să îți dai seama;

Infiltrații apă

Intră apă în portbagaj după o ploaie serioasă sau după o spălare cu jet de apă
Se verifică cu atenție fixarea blocurilor optice spate și a garniturilor de etanșare - se strâng bine șuruburile de fixare, dacă garniturile sunt deformate se înlocuiesc, se curăță bine zona de etanșare de pe caroserie, in extremis se aplică un etanșant (silicon de exterior) pe caroserie;

Am constatat că mocheta din spate-dreapta este umeda, nu am băgat niciodată covoarele ude, mașina sta in proporție de 75 % in garaj.
Problema poate apare și pe stânga-spate si poate avea mai multe cauze:

1. La testul cu apa turnata de sus se poate constata că apa se infiltrează pe la cheder, partea de jos, nu etanșeaza.

2. O altă cauză pentru mochetă udă la picioarele pasagerilor spate este infiltrare de apă pe la aerisitoarele cu clapetă care elimină aerul din habitaclu afară - apa trece pe lângă garnitura aerisitorului și se prelinge în habitaclu pe sub banchetă - aerisitoarele se află în spatele lateralelor barei de protecție spate, de regulă garniturile care fixează aerisitorul nu sunt fixate bine, au defecte din fabrică sau au îmbătrânit (nu e cazul la mașină nouă). Pentru a rezolva infiltrațiile cauzate de aerisitoare, cumperi alte aerisitoare cu garnitura buna (77 00 838 358 - Grilă ventilație portbagaj Dacia Logan (LS) 2004-) si iei un silicon negru sau transparent cum vrei dar sa fie silicon de exterior, pui pe rama aerisitorului si dupa aia pui garnitura aia o bagi bine pe santul facut pentru garnitură si apesi bine pe ea si daca iese putin siicon îl stergi si o lasi sa se usuce, apoi montezi la loc aerisitorul cand se usucă siliconul.
Aerisitoare cu garnituri defecte au existat încă de la Logan I (2004)…

3. O altă sursă de infiltrații cu apă poate fi prin interiorul ușilor - cablurile de comandă geamuri electrice sau difuzoare audio aranjate aiurea pot transfera apă de pe fața exterioară a ușii (tablă) pe fața interioară a ușii (plastic) și de acolo apa se scurge în habitaclu direct pe cheder/mochetă/covoare. Fața ușii trebuie dată jos și cablurile rearanjate.

4. O altă sursă de infiltrații cu apă poate fi pe la blocurile optice spate - nu sunt strânse bine sau garniturile de etanșare sunt deformate/defecte/etc.

CAROSERIE / EXTERIOR

Calitatea stergatoarelor este foarte josnica, au un cauciuc oribil, dupa 8 luni racaie pe parbriz
Uzura lamelelor este dependentă de "distanța parcursă" pe parbriz și de CE au șters.
Dacă șterg doar apă de pe un parbriz curat vor rezista MULT timp.
Dacă parbrizul e murdar mai mereu cu toate cele, adică: praf, frunze, crenguțe, noroi, gheață, zăpadă, etc. este logic că lamelele se vor uza mai repede…
Dacă cureți parbrizul mai des împreună cu curățarea periodică a lamelelor - ele vor rezista MULT mai mult timp.
Ca să diminuezi frecarea lamelelor pe parbriz - implicit diminuezi și uzura lor - poți trata parbrizul cu o soluție hidrofobă pentru sticlă. Gen Aquapel, Rain-X, Pro-X și multe altele.
Dacă ai parbriz cu senzor de ploaie trebuie să eviți aplicarea soluției hidrofobe pe zona unde se află senzorul.
Soluția se aplică periodic - vei ști când trebuie să o re-aplici atunci când vei observa diferența de "fugă" a apei de pe parbriz dintre zona ștearsă de lamele și zona rămasă.

Trapa de combustibil cu deschidere din interior se închide foarte greu - trebuie să apăs foarte tare pt a o închide!
Se schimbă mecanismul în garanție. Poate dura mult de la constatare la înlocuire, piesele de schimb sosesc greu.

Se reglează cumva presiunea lichidului de parbriz? La mine e cam scăzută!!!
Verifică:
- să nu ai mizerie în rezervorul cu lichid parbriz (bușon lăsat deschis);
- furtunașe îngustate/crăpate/fisurate/comprimate/răsucite/înfundate cu mizerie;
- duze înfundate;
- diverse depuneri în rezervor;
- pompă defectă/în curs de defectare;
- lichid de vară folosit iarna sau în rezervor e altceva decât lichid de parbriz de iarnă și a înghețat! Da, se întâmplă…;

ALIMENTARE COMBUSTIBIL

Alimentez mereu cu peste 40 de litri de GPL!

Sunt mașini cărora nu le intră mai mult de 40L de gpl , însă mie să dea draq de intra mai puțin de 44L , iar cel mai mult a intrat 49L . Știu ca butelia este de 50L , am văzut clar în actele instalației , dar la fel știu și ca ar trebui să rămână un “gol” de 20% din capacitate … sa înțeleg ca la mine nu funcționează corect acea supapă / plutitor ?
DETALII:
- 43-44L îmi intră când încă mai am ceva în ea , când e goală 48-49L;
- de când am cumpărat mașina niciodată nu a intrat mai puțin de 43L , asta pentru ca mai era în butelie , altfel intra și 49L;
SOLUȚIE:
La câte pompe DIFERITE ai fost până acum?
Dacă la toate pompele DIFERITE cantitatea a fost MEREU mare și foarte mare reclamă defectul la service și îți vor înlocui multi-valva - este defectă.

Clapeta de la rezervoare

Se poate deschide accidental clapeta de la rezervor?
Da, se poate, probabil "zăvorul" care blochează clapeta de alimentare nu mai este în poziția corectă, sau e fisurat, rupt, etc.

Nu se mai deschide clapeta cu buton de deschidere din interior, ce pot sa fac în afară de mers în service?
Pune pe cineva să apese ușor pe capac în timp ce tu deschizi din interior.
Clapeta ar trebui să se elibereze.

Rezervorul de benzină refulează și/sau creează vid

Am probleme cu alimentarea rezervorului de benzină. Când alimentez refulează afară, iar după o perioadă de condus se face vid în rezervor.
Egalizarea presiunii in rezervorul de benzină se face prin intermediul canistrei de carbon.
Canistra de carbon absoarbe vaporii de benzina, prin intermediul filtrului din carbune activ, lasand sa treaca numai aerul.
Trebuie inspectată instalația de alimentare cu benzină, undeva ai un blocaj.
Mergi la garanție.

Alimentare lentă cu GPL

La alimentarea cu GPL constat pentru prima dată că timpul de încărcare s-a mărit considerabil, aspect constatat și de cel care a efectuat această operatiune și care mi-a spus că s-a încărcat foarte, foarte greu. Ce poate fi?
1. Trebuia să te uiți la presiunea pompei - fie e o problemă cu pompa (este uzată, nu presurizează suficient), fie cu nivelul de GPL din skid.
2. Când este cald pompele GPL se pot supra-încălzi și funcționează la o turație redusă / debit redus.
3. O altă cauză - supapa de alimentare de la duza DISH de pe mașină - bila metalică - este "lipicioasă" - nu s-a deschis complet.

Blocare supapa de alimentare cu GPL

Mie îmi rămâne înțepenita bila de la blocaj gaz și foarte greu reușește sa alimenteze, sta puțin cu pompa în funcțiune iar după vreo 3-5 sec se deblochează…oare cu ce se poate unge?
GPL-ul ar spăla foarte rapid orice substanță de ungere folosită pe acea supapă / bilă la următoarea alimentare…

Cea mai bună metodă pentru a rezolva această problemă este să cauți o pompă GPL care are un debit/presiune mai mare decât cea de la care alimentezi de obicei - presiunea mai mare a pompei va învinge mai rapid arcul care tensionează bila în scaunul de etanșare.
Dacă constați că bila face în mod constant probleme la alimentare orice ai face, e mai bine să înlocuiești supapa cu totul.

În ce privește ungerea:
Când e rezervorul e gol și motorul s-a comutat automat pe Benzină poți încerca să apeși de mai multe ori pe acea bilă cu ceva nemetalic.
ATENȚIE!
- nu este OK și nici legal să eliberezi în atmosferă GPL - sunt gaze cu un efect de poluare foarte mare - golirea rezervorului de GPL se face cu un echipament dedicat, nu aiurea în parcare!
- șurubelnițele pot zgâria bila sau scaunul de etanșare și dacă tot insiști poți pierde etanșarea la un moment dat…
- GPL-ul "arde" pielea (poate avea -20 de grade Celsius) - folosește mânuși de cauciuc și ochelari de protecție!
Când nu mai iese deloc GPL din supapă poți unge cu spray WD-40 în timp ce apeși pe bilă.

HABITACLU / INTERIOR

A început să scârțâie scaunul șoferului
E posibil să constați că de fapt nu scârțâie scaunul, ci centura de siguranță a șoferului - scârțâie când e cuplată și evident tensionată.
Dacă zgomotul e de la cupla șoferului - cea fixată în podea - poți încerca să o ungi cu un spray gen WD40 dotat cu tub flexibil de aplicare, din mai multe unghiuri și apăsând și eliberând mecanismul de blocare/eliberare, în speranța că o să ajungă produsul de ungere în locul care se freacă. Aștepți o perioadă, utilizezi centura, observi dacă mai scârțâie și eventual repeți operațiunea de ungere.
Ideal ar fi demontarea cuplei și gresarea ei în interior cu vaselină siliconică (albă, semi-solidă), dar poți avea surprize să se împrăștie piesele prin habitaclu…

Tapițeria este extrem de ieftină, după 3.000km a început să se scămoșeze și generează un fel de praf fin în zona șezutului.
Este normal ca atunci când vă așezați pe scaun să se producă frecare intre materiale, între tapițerie și pantaloni, fustă, etc. Frecarea provoacă uzură, uzura produce distrugerea materialelor, de unde și scămoșarea și praful fin.
Montarea unei huse pe care să o spălați din când în când ajută.
Aceste probleme există cam la toate mașinile cu tapițerie textilă, Skoda Octavia 3, VW Passat B8, Mercedes, Audi, etc., nu este vreo invenție Dacia…

A mai pățit cineva sa i se blocheze torpedoul? Practic nu-l pot deschide in niciun mod posibil. Exista vreo soluție?
Încearcă cu o riglă sau o lamă, ceva subțire de plastic sau metal să dai la o parte ce s-a prins în încuietoare și simultan să tragi de el să se deschidă.
Pot fi necesare mai multe încercări, cu multă răbdare și calm!
Nu se poate să nu se deblocheze!

Am și eu o problema cu plafonul, mai exact au început sa apară niște pete maro pe toată suprafață lui!
Respectivele pete nu sunt cauzate de umezeală, mucegai sau de rugină, ci sunt picături de ceară, care au trecut prin buretele fonoabsorbant de pe spatele plafonului, se întâmplă în special la temperaturi ridicate exterioare.
Daca mașina este în garanție se schimbă plafonul cu totul.

TRENUL DE RULARE / ROȚI / ARTICULAȚII / SUSPENSIE

Uzură neuniformă anvelope

Apar uzuri neuniforme pe zona de contact a anvelopei cu asfaltul (pe interior sau exterior)
Prima oară se face geometria.
În unele cazuri se poate constata că geometria făcută din fabrică e incorectă.

ATENȚIE, unele ateliere NU au calibrarea necesară pentru Logan/Sandero III / Jogger și utilizează parametri pentru Logan/Sandero/MCV II.

Nu, calibrarea geometriei celor 2 generații de mașini NU este identică!

Nu, nu este obligatoriu să se încarce mașina pentru a face geometria corect!
Aplicația de geometrie ar trebui să aibă deja diferența dintre parametri cu mașina încărcată și cu ea goală - iar calibrarea se face ținând seama de acea diferență - de aici și importanța existenței calibrării pentru mașina specifică (Logan III) și nu pentru un model anterior (Logan II) sau un profil generic…

De cele mai multe ori este necesară schimbarea anvelopelor pentru a vedea dacă problema s-a rezolvat (se observă dacă mai apare uzură neuniformă).
Dacă geometria iese perfect dar uzura continuă să se manifeste - în acest caz e de vină amortizorul de la roata cu pricina, posibil împreună cu restul articulației.
Nu întotdeauna este necesară și înlocuirea arcului de suspensie - doar dacă este cazul.
Dacă mașina este în perioada de garanție refacerea geometriei și înlocuirea anvelopelor ar trebui să se facă gratuit.

Volanul nu revine la 0

Mașină nouă, la viteze mari direcția se întărește…ok… un lucru normal!!! Schimbând directia de mers de pe o banda pe cealaltă am constat ca volanul nu mai revine !! Dacă trag puțin stânga sau dreapta ea tinde sa urmeze traiectoria respectiva, fără a revenii la normal. Inclusiv în curbe la viteza de peste 60 km/h. Presiunea în pneuri este ok!
Trebuie verificat în service unghiurile de fugă și de cădere.
E posibil să ai și uzură neuniformă la anvelope.
Dacă geometria iese perfect se suspectează:
- amortizor;
- articulații;
- arcuri;

Mașina nu urmează exact unghiul direcției de mers

SIMPTOM: La întoarcerea mașinii cu volanul virat maxim către stânga sau dreapta, la plecare de pe loc parca mașina “aluneca” intr-o parte , nu știu cum sa va explic mai exact … dacă e virat către stânga , la plecare de pe loc are mișcare nenaturală/neașteptată către dreapta.
DETALII: mașina are aproape 13.000 km , anvelopele sunt ca și noi;
CAUZE: Nu este un defect, este ceva normal la o articulație simpla MacPherson care nu își schimba suficient de mult unghiul de cădere în viraj.
CAUZE PROBABILE: dacă mașina ar fi mai uzată s-ar putea suspecta:
- flanșe;
- amortizoare;
- verificare unghi de fugă;
- anvelope uzate;
- bucșe brațe;

Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License